+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

1, 04.11.2016 19:04

Veseli in ponosni

Oceni ta prispevek
(3 glasov)

Veseli in ponosni smo, da je v ekipi strokovnjakov za lep vrt nastal tudi ta GART vrt! Oglejte si fotografije in poiščite svoj navdih!

Vse poletje smo vsaj malo migali, čeprav od nas preko spletnih strani skorajda ni bilo glasu. Dela je ogromno in žal ne gre vsega sproti objavljati. Projekt, za katerega verjamemo, da nam bo odprl še prenekatera vrata, je sedaj končno zaključen in sadovi našega dela so pravzaprav že vidni tudi širše. Naročila prihajajo iz različnih krajev po Sloveniji, kar pomeni, da smo tudi na prepoznavnosti ekipe GARTgarden naredili že kar nekaj. Soočeni smo tudi s potrebo po širitvi obstoječe ekipe, zato nam lahko zainteresirani kar hitro pošljete svojo predstavitev. Sicer pa ste vsi lepo vabljeni v našo družbo na kakršenkoli način :) 

Veseli bomo kakega komentarja na naše dosedanje dosežke.

Družinski vrt - lepa risba postane resničnost!

Naša naloga je bila ureditev vrta ob novozgrajenem dvojčku, v katerega se v dve ločeni enoti kmalu seli mlada družina s tremi otroki in njihovi stari starši po očetovi strani. Ker so si to zelo želeli in seveda tudi lahko privoščili, so ob hiši v nivoju načrtovane terase že gradili ogrodje za bazen, ob ogledu terena pa sta bila na območju vrta le dva velika kupa zemlje in ob robu parcele obnovljena kapelica obrnjena na cestno stran. Gre torej za ureditev vrta ob dvostanovanjski novogradnji s skupnim dvoriščem in vrtom.

Želje mlade družine in starih staršev glede vrta so bile zelo različne, a smo ocenili, da bodo oboji dobili največ, če naredimo vrt, ki bo funkcioniral kot celota in ne bo strogo razdeljen na dva dela tako kot notranji prostori. Za cilj smo si torej zadali narediti tak vrtni prostor, da se funkcionalno dejavnosti prepletajo, središče vrta pa je skupen družabni prostor. Omenjeni cilj je tudi osnova za tako imenovano zgodbo obravnavanega vrta.

Oblika vrta izhaja iz njegove zgodbe

Krog je oblika, ki združuje. Zasnova vrta zato sloni na centralnem krožnem delu, ki se vpenja v vnaprej določeno višino glavne terase z bazenom. Gre za večjo ravno travno površino, ki se proti cesti zliva s terenom, v stiku s teraso pa je poglobljena v teren in obdana z lesenim opornim zidom. Pri premagovanju višinske razlike smo se želeli izogniti uporabi stopnic. Z obeh strani osrednjega kroga smo zato predvideli dve položni klančini, ki nudita precej nežen prehod iz spodnjega dela vrta do terase. 

Pri vhodu v vrt je umeščena še ena krožna travna površina sredi katere raste drevo z izrazito kroglasto obliko krošnje. S tem smo ustvarili lepo zaledje obstoječi kapelici na robu parcele. Mimo slednje poteka promenada med sadnim drevjem na eni in sadnimi grmovnicami v visoki gredi na drugi strani. Oboje ločujejo leseni pokončni stebri na obeh strani poti, ki v poletnem času služijo tudi kot opora mreži za zaščito sadnih grmovnic. Pot se izteče v bolj formalno in ortogonalno oblikovan zelenjavni vrt z visokimi gredicami, ki je od ostalega dela ločen s striženo nizko živo mejo. V tem delu vrta je tematsko umeščena tudi topla greda in kompostnik.

Zasaditev v vrtu je zasnovana tako, da nudi udobje v vrtu skozi celo leto. Za formalne dele kot so strižena živa meja ob bazenu, zelenjavnem vrtu, ozelenitev brežin in zasaditev ob kapelici smo uporabili vedno-zelene rastlinske vrste. V visoki gredi ob terasi ter na obrobju centralne krožne travne površine smo predvideli predvsem dišavnice in začimbe ter cvetoče trajnice za sončno lego. Na robu parcele pa rastejo okrasne grmovnice v kombinaciji z bujno cvetočimi trajnicami v dveh barvah.

Uresničitev idej na terenu

Še tako dobro načrtovana idejna zasnova vrta je na terenu pri sami izvedbi navadno potrebna kakih prilagoditev. Krajinski arhitekti zato pri zahtevnejših projektih naredijo tudi izvedbeni načrt, ki mora biti kar se da natančen. Ker zasebne vrtove le izjemoma uresničimo na enkrat v celoti, temveč se pogosteje poslužujemo uresničitve v vsaj treh fazah, izvedbeni načrt ni vedno nujen, če sicer na bolj preprost način naredimo izračune za potrebne količine materiala, priporočljivo pa je, da se natančneje lotimo zasaditvenega načrta oziroma njegove skice, kjer opredelimo število sadik izbranih rastlin in njihove medsebojne razdalje.

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji