+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 04.11.2019 09:37

Grob – svet miru in zelenja

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Zakaj sadimo rastline na grobovih? Kamen, nagrobnik, upodablja trdnost in neminljivost spomina na naše umrle. A s tem, da na poslednje bivališče umrlih posadimo živo rastlino, želimo tudi na zunaj označiti, da četudi niso več med živimi, še živijo v nas, da niso mrtvi, marveč so nam samo zelo daleč.

Prav bi bilo, ko bi po naših pokopališčih manj gospodovali dragi nagrobniki, ko bi naši rajnki počivali v zelenju in bi se hreščeče peščene steze vsaj deloma umaknile mehkim tratam. Manj kamenja in več zelenja bodi vodilo pri urejanju grobov.

Ker grob ni tako pri roki kot hišni vrt, je zaželeno, da je tako zasajen, da nam ne nalga preveč dela z oskrbovanjem. Ni treba, da je grob vse leto poln cvetja, na primer mačeh. Vse prej kot lepe so razne figure, ki jih pogostoma vidimo na grobovih; sestavljene so običajno iz eševerije, rdečelistne alternantere in drugih enoletnic. Kako lepo prekrijejo grob blazinaste trajnice, na primer aubriecija, plamenice, sagina, jetičnik, sedum in zlasti skromni timijan! Od njihovih umirjenih ravnih preprog res veje pokoj večnega bivališča. Trajnice na grobu terjajo manj oskrbe od enoletnic, predvsem hvaležno pa je, da jih ni treba vsako leto na novo saditi. Na večjih grobovih lahko posadimo tudi višje trajnice ali grmovnice in cello manjše drevo. Med grmovnicami so posebno prikladni razni brini (stebrasti in kitajski brin), panešpljice (Cotoneaster), zimzeleni češmini, manjše hortenzije, ognjeni trn, nestrižen pušpan, rože (tudi popenjavke) itd.

 

Zapisal leta 1958 pokojni prof. Dušan ogrin v knjižici Moj vrt.

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji