+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

1, 04.04.2020 15:53

Pismo z vrta št. 3: Na Koroškem izdelujemo snope, ne butaric

Oceni ta prispevek
(2 glasov)

Izraz butarica ali butara se uporablja za poseben izdelek domače obrti iz vejic cvetja, zelenja in barvanih lesnih oblancev. Končni izdelek in njegovo poimenovanje se razlikuje glede na geografsko poreklo njegove izdelave. Koroški snopi najlepše pokažejo, kako blizu je prava pomlad.

Danes smo posadili krompir in naredili snope. Tukaj pa je še nekaj o ozadju priprave butarice, ki jo imenujemo tudi pušelj, pegelj, drenek, vivnik, presmec, beganco ali snop zelenja za blagoslov na cvetno nedeljo. Uporabljamo zimzelene in cvetoče vejice grmov in dreves, ki jih naberemo na vrtu ali v naravi. Izdelek je del krščanske velikonočne tradicije in nosi svoj simbolen pomen.

Zadnja nedelja pred praznikom Velike noči

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega slavnega prihoda v Jeruzalem. Takratna množica je Jezusa pozdravila, ljudje so mu mahali in ga slavili z zelenjem ter vzkliki: »Aleluja! Jezus, naš kralj!« Običaj blagoslova zelenja se je tako razvil in ohranil v spomin na dogodek, ki priča o veliki skrivnosti vseh nadaljnjih zgodovinskih dejstev zapisanih v Svetem pismu, verjetno pa gre tudi za obred, razvit še iz predkrščanskega obdobja. Stara ljudstva so po svoje častila prve cvetoče, brsteče in še posebej zimzelene rastline. Tako ali drugačno obredje s pomladnimi rastlinami naj bi pospeševalo rast, zagotavljalo plodnost in rodovitnost ter odganjalo vse hudo.

Izdelava snopa ali »peglja«

Izdelave se je najbolje lotiti na kaki terasi ali dvorišču, potem ko smo v bližnji ali daljni okolici nabrali želeno zelenje. Iz bolj ravnih vej vrbe, odberemo nekaj tistih najlepših, ki imajo na koncu lepe mačice. Vrb je mnogo različnih, zato dosežemo lep kontrast v barvi končnega izdelka, če za vezavo teh dolgih vej uporabimo vejice drugačne vrbe. V našem primeru smo kombinirali vrbo žalujko z rumenimi vejami in drugo vrbo z lepimi mačicami, ki ima nekoliko rdečkasto lubje. Veje zvežemo skupaj na treh ali petih koncih, lahko si pomagamo z vrvjo ali žico in nato to mesto samo prekrijemo s tako imenovanimi »krencli« iz vrbe. Vanje zataknemo drugo zelenje, na primer pušpan in spomladansko reso ali pa na osnovno ogrodje zavežemo še več izbranega zelenja. Posamezne vrste zelenja lahko združujemo v proge ali kolobarje okrog in okrog ogrodja. Pazimo, da je zaključni del dovolj dobro navezan na ogrodje.

Zelenje, ki oznanja odrešenje ali novo pomlad 

Veščina izdelave in izbire rastlin za snop ali butaro se prenaša iz roda v rod. V mestih se je v zadnjih letih običaj nekoliko poenostavil, zato je mogoče butarice kupiti na tržnici in celo v trgovinah. Danes je dovolj, če na cvetno nedeljo k blagoslovu prinesete oljčno ali kako drugo zeleno vejico, še vedno pa potekajo tudi prava tekmovanja v tem, kdo bo imel največjo, najbolj zeleno ali najlepše okrašeno butaro ali snop. Štejejo le tisti izdelki, ki smo jih naredili in k blagoslovu prinesli sami. 

Pri izdelavi snopov in butaric uporabljamo veje leske ali vrbe, pušpan, spomladansko reso, bršljan, brin, dren, oljčne vejice, v modernem času lahko tudi forsitijo in drugo okrasno grmičevje. Pri ljubljanskih butaricah so za osnovo pisano pobarvani lesni oblanci, ki jih na šop zvezanih vejic šibja zavezujemo z vrvjo ali tanko žico, pri bolj zelenih snopih pa vse skupaj popestrimo z raznobarvnimi trakovi krep papirja.

Na snop po običaju ljudje še vedno radi navežejo jabolko, drugo sadje ali celo pecivo, ki ga po blagoslovu razrežejo in zaužijejo vsi člani gospodinjstva ali kmetije. Blagoslovljeni les s snopa se ohrani in v obliki križa pritrdi na ostrešje hiše, ter jo tako varuje. Taki križi se tudi štejejo. Več lesenih križev pomeni večjo zaščito posesti in pridelka.

Kristina Ravnjak – po poklicu krajinska arhitektka, v srcu pevka

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji