+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

1, 14.09.2020 08:08

Pismo z vrta št. 5: Kaj je GART vrt?

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Poletje je minilo, kot bi mignil. Nekaj manjših projektov sem uspela uresničiti, predvsem pa sem imela ogromno časa za razmislek. GART zavezništvo je plod tega razmišljanja in tokrat vam bom nekoliko podrobneje predstavila, kaj sploh je GART vrt.

V skovanki GARTgarden se skriva kar nekaj pomenov. To je “garden art” (vrtna umetnost) in sodobni “gartlc” (star izraz za ograjen kmečki vrt) v enem. Pri GART vrtovih se združuje preteklost, sedanjost in prihodnost v navdihujoče se zunanje ureditve, ki dajejo pridelek. Da to lahko dosežemo, moramo biti strokovno dovolj podkovani, da rešimo vsakršen vrtni izziv, zato k sodelovanju vabim različne strokovnjake, predvsem pa krajinske arhitekte, ki delajo na področju načrtovanja vrtov. Poleg GART zavezništva in drugih GART storitev (idejni in zasaditveni načrt, pomoč pri izvedbi) pomagamo tudi pri promociji t.i. GART izdelkov (zares izjemni produkti za vrtnarjenje in uživanje na prostem).

GART vrt je vsak vrt oziroma okolica objekta, ki ustreza spodnjim kriterijem: 

  • Pripada skrbno vzdrževanemu objektu, kjer živijo ali delajo prijazni ljudje
  • V najbolj kreativnem smislu je oblikovan z občutkom do prostora, ki je na razpolago
  • Izbrane rastline v njem dobro uspevajo
  • Poskrbljeno je za varnost in preprosto vzdrževanje
  • Predstavlja sprostitev in navdih svojim uporabnikom.

Želim si, da bi vsi lastniki zemljišč in takšnih ali drugačnih vrtov razvili poseben odnos do svojega koščka zemlje – da bi jim nekaj pomenil in da bi zanj dobro skrbeli ter v njem našli obilo navdiha. Veliko nas je, ki šele sanjamo o tem, da bomo nekoč imeli nekaj svojega, a do takrat morda najdemo priložnost, da uresničimo svoj stik z zemljo na drugačen način. V mislih imam pridelavo sadja, zelenjave in zelišč na najetem zemljišču ali zemljišču naših sorodnikov in prijateljev. Tudi meni je na voljo nekaj v tem smislu in za to sem globoko hvaležna ter polna načrtov za prihodnost.

Pred kratkim sem se vpisala na usposabljanje iz zeliščarstva, ki poteka na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje. Ljubiteljsko se z zelišči ukvarjam že iz otroštva, sedaj pa bom svoje znanje izpopolnila do te mere, da bom lahko celostno načrtovala tudi zeliščne vrtove, česar se izjemno veselim.

Kristina Ravnjak – po poklicu krajinska arhitektka, v srcu pevka

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji