+386 31 369 514 - Kontaktni obrazec - Naroči ogled

0, 07.02.2022 14:56

Leska že cveti

Oceni ta prispevek
(1 glas)

Navadna leska (botanično ime Corylus avellana) je v Sloveniji ena najbolj pogostih grmovnih vrst, ki največkrat raste ob gozdnem robu ali zarašča opuščene kmetijske površine. Leska je odporna proti mrazu. V naravi jo najdemo vse do sredine Skandinavije. Potrebuje sonce, ne pa močvirnih, plitvih ali zelo kislih tal.

Okrasne oziroma »sadne« sorte leske pogosto sadijo v vrtovih in parkih, tako je prisotna tako v mestih, kot tudi na podeželju. 

Prednosti leske v gozdu so, da preprečuje erozijo in izsuševanje tal, z odpadlim listjem pa skrbi za njihovo sestavo. Na gozdnem robu varuje gozd pred vetrolomi.

Les leske uporabljamo za izdelavo raznih lesenih izdelkov ali za kurjavo. 

Listi so hrana za gosenice številnih metuljev, z lešniki pa se prehranjujejo številne živali.

Za nas so lešniki tudi bogat vir beljakovin, maščob, ogljikovih hidratov in vitamina B6. Uporabljamo jih za pripravo sladic in drugih jedi, mogoče pa jih je jesti tudi neobdelane. 

Moške cvetove, ki jim pravimo leskove mačice, lahko uporabljamo pri težavah z dihali, na primer pri prehladu, gripi ali pljučnici. Uporabljamo jih v čaju oziroma čajnih mešanicah, recimo z manjšo količino lipovih cvetov.

Iz leskovega lubja in listov lahko pripravimo razne obloge pri težavah s krčnimi žilami, razjedami ali hemeroidi. Leskovi listi ustavljajo tudi drisko.

Leska je letos v toplejših, sočnih legah s cvetenjem začela že konec januarja in sedaj ponekod že skoraj odcvetela. Tako bo tudi v hladnejših legah čebelam ob izrednem stabilnem vremenu ponudila prve vire cvetnega prahu, ki je za ta čas za čebele izrednega pomena. 

Številni ljudje pa so na cvetni prah leske alergični. Seneni nahod se kaže s solzenjem, smrkanjem in kihanjem.

Glede leske je potrebno biti pozoren na dejstvo, da je to grm, ki zahteva veliko prostora. Zraste do 8 m visoko z močno razvejano in gosto krošnjo. Lahko se množično naseli in takrat tvori neprehodne sestoje.

 

Imate vprašanje ali pobudo za nas? Preko kontaktnega obrazca se lahko tudi naročite na naše e-novice ali preko obrazca NAROČI OGLED kar izkoristite brezplačno svetovanje za lep vrt preko e-maila.

Galerija slik

Oddajte komentar

Prepričajte se, da vnesete vse zahtevane podatke, označene z zvezdico (*). Uporaba kode HTML ni dovoljena.

Najnovejše

SPREMLJAJTE NAS NA DRUŽABNIH OMREŽJIH

Osnovni podatki

Podjetje GARTgarden je registrirano kot nameravana firma (start-up podjetje).

Trenutno poslujemo kot Kristina Ravnjak s.p.

Več o podjetju...

Kontaktni podatki

+386 31 369 514

kristina.ravnjak@gmail.com

Kontaktni obrazec

Najnovejše

Družbeni mediji